Розробка і застосування нових екологічно безпечних технологій отримання наноцелюлози, продуктів хімічних і фармацевтичних виробництв із недеревної рослинної сировини

Досліджено вплив основних технологічних параметрів процесів одержання традиційними та органосольвентними способами варіння целюлози із стебел і волокон недеревної рослинної сировини на її показники якості. Досліджено вплив лужної екстракції на показники якості мікрокристалічної целюлози із волокон конопель. Вивчено процес одержання конопляної целюлози органосольвентним способом. Показано вплив процесу гідролізу на показники якості мікрокристалічної целюлози із волокон конопель. Встановлено залежності показників якості мікрокристалічної целюлози від основних технологічних факторів. Розроблена технологія одержання мікрокристалічної целюлози із волокон конопель і льону. Розроблена рецептура лікарських пігулок з використанням у їх складі мікрокристалічної целюлози із недеревної рослинної сировини.
Досліджено вплив основних технологічних параметрів процесів обробки целюлози на показники наноцелюлози. Встановлено залежності показників якості наноцелюлози від технологічних параметрів. Показано, що механічне розмелювання, кислотний гідроліз та обробка ультразвуком целюлози дозволяє отримувати плівки, які характеризуються прозорістю до 78% у видимому спектральному діапазоні, високим модулем Юнга до 8,8 ГПа і міцністю на розрив до 88 МПа.
Одержано нанокомпозиційні матеріали на основі наноцелюлози. Досліджено характеристики наноструктурованої целюлози методами рентгеноструктурного і термічного аналізу, ІЧ-спектроскопії і ТЕМ, динамічного розсіювання світла. Розроблено нормативно-технічні документи на виробництво мікрокристалічної целюлози і наноцелюлози із недеревної рослинної сировини.

ВложениеРазмер
PDF icon 2016_2833.pdf893.71 КБ